Kako naći savršen par cipela i broj cipela koji odgovara nozi

5 saveta kako da pronađete obuću koja vam savršeno pristaje

Obuća ima mnogo funkcija. Ona štiti naša stopala, raspoređuje težinu celog tela na celo stopalo (idealno), čini da nam hod i trčanje budu udobni (idealno), a na kraju, mora da ispunjava i naše estetske kriterijume.

Čemu onda ovo “idealno”? Zar je pronaći dobar par udobnih cipela, koje nam se pritom i dopadaju, postalo tako teško?

Izgleda da jeste, pošto sve više ljudi ima problema sa ravnim tabanima, sa žuljevima, krivljenjem palčeva… Sve to je posledica lošeg izbora obuće.

Mala, uska i neadekvatna obuća može biti uvod u mnoge probleme sa stopalima, posturom, ravnotežom, čak i iščašenjima.

Ekovel vam zato predstavlja svojevrsni vodič kako da pronađete cipele koje vam odgovaraju i ukazujemo vam na to šta čini obuću udobnom.

1. Izmerite stopalo i obuću birajte prema centimetrima

Jedan ili dva milimetra mnogo znači kada je udobnost cipele u pitanju. Nije isto kupiti obuću čiji je “kalup” 23cm ili 23.3 ili 22.9…

Da, možda se nećete osećati kao da vam je previše velika ili mala odabrana cipela, ali nosićete tu obuću više puta. Dobićete žuljeve, palcu će biti neudobno, dugoročno će doći do iskakanja čuklja i sl.

Žuljeve ćete zalečiti negom i – nošenjem obuće koja je udobna – ali krivljenje palca predstavlja problem kom treba vremena da se sredi. Takođe, neredovno nošenje longete za palac može trajno da deformiše stopalo.

Pogledajte i kako ona izgleda.

Kako izmeriti stopalo

2. Merite veličinu stopala prema većem stopalu

Jeste li znali da je jedno stopalo uvek veće od drugog? Vaša idealna mera u cm je ona koja odgovara stopalu koje je veće, naravno.

Merenju se posvetite na kraju dana! Kraj dana je idealno vreme da znate koliko vaša stopala mogu da oteknu. Ukoliko oteknu u uskoj obući, doći će do usecanja materijala u kožu, potencijalnog prekida cirkulacije, bola u risu stopala, hladnih nogu i sl.

3. Nemojte suditi samo prema veličini (cm) cipele

Kao i odeća, cipele ponekad mogu da odstupaju od veličina. Sigurno i sami znate da brojevi mogu varirati od brenda do brenda. Da, neke patike nosite u broju 37, ali ponekad 38 i po deluje savršeno.

Veličina u centimetrima ovde može pomoći, ali samo donekle. Najispravnija odluka prilikom biranja obuće jeste da probate sam model, da u njemu prošetate i donesete informisanu odluku.

Ponekad vam neće odgovarati oblik obuće, delovaće previše plitko ili duboko. Na nekim patikama peta može da pada u stranu, ili naginje unapred… To ćete znati samo ako probate.

4. Računajte i na to da će se obuća vremenom raširiti

Opasnost od uskih cipela je možda veća po stopala, ali i velika obuća može napraviti problem. Naravno, niko od nas neće kupovati za broj veće patike, ali morate u svoj plan za kupovinu cipela uračunati i to da će se vaša cipela “razgaziti”.

5. Kako treba da “deluje” obuća kada je obujete

Testirajte širinu obuće. Deo u predelu čukljeva na stopalu je najširi deo, i trebalo bi da mu je udobno u cipeli. Takođe, prsti bi trebalo da imaju mogućnost da se normalno pokreću i pomeraju.

Obratite pažnju na dve dubine kod cipela. Cipele treba da budu dovoljno duboke da ne žuljaju ris, da mogu udobno da smeste prste (čak i ako imate problem sa njima, npr. ako prelazi prst preko prsta). To je prva dubina, vezana za deo kod prstiju, koja može da predupredi nastanak žuljeva, kurjih očiju i dr.

Druga dubina se odnosi na dubinu oko skočnog zgloba. Ovo je posebno bitno ako birate sportske patike, jer njihova dubina treba da podržava i stabilnost skočnog zgloba.

Testirajte dužinu patike, i to kako i koliko osećate vrh i zadnji deo obuće. Ustanite i prošetajte. Ako vam palac udara – obuća je mala. Ako peta “ispada” – tražite manji broj.

Deformiteti na stopalima zbog loše obuće

Odabir odgovarajuće obuće će značiti da će vam noge biti odmorne, bez žuljeva i bez potencijalnih deformiteta.

Najvažnije je ne naškoditi stopalima prilikom izbora obuće. To znači da hod u odabranim patikama ili cipelama ne sme da bude bolan

U Ekovel centru za korekciju stopala, možemo vam pomoći i da svoju staru (ako i novu) obuću učinite udobnom i funkcionalnom pomoću specijalnih ortopedskih uložaka.

Ako boli to znači da je došlo do zamora mišića, što dalje može da dovede do povrede. Prednost ortopedskih uložaka je ta što sve obavljate pod nadzorom naših terapeuta, i sve korekcije vam pomažu i da hodate pravilno, i da se osećate bolje u svojim cipelama.

Zakažite besplatni pregled!

БУДЕМ НА СВЯЗИ

Из-за текущей пандемии время работы наших Центров часто меняется.

Пожалуйста, заблаговременно запишитесь на приём и проверьте часы работы Центра, который вы собираетесь посетить.

ПОЗВОНИТЕ НАМ

Как до нас добраться ?

191123, г. Санкт-Петербург, от метро Чернышевская менее 5 минут пешком, ул. Чайковского, дом 26, литера А.

Вход через чёрные ворота возле Французского университетского колледжа, за воротами пройти прямо до двери.

В случае если звонок на домофоне не сработает, позвонить по телефону: + 7 (952) 270 80 80

НАПИШИТЕ НАМ

НАВЕСТИТЕ НАС

Оставьте комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *