Kako odabrati prvu obuću za dete

Kako odabrati obuću za dete: česte greške i problemi kod prvih cipela

Jeste li primetili kako sve više veoma male dece nosi Nike, Adidas, Reebok i dr. patičice? Priznajemo, veoma su slatke. Tako minijaturne, u divnim bojama, i još s mogućnošću da se “uklope” sa obućom koju nose mama i tata…

Ali da je li je pametno deci koja su tek prohodala kupovati ovakvu obuću? Šta je ono što “fali” toj obući?

Dečje stopalo u periodu od prohodavanja do 3 godine formira osnovu za dalji razvoj. U ovom periodu, dečjem stopalu je potrebna podrška, zaštita i, svojevrsna vodilja kako da napreduju.

Danas istražujemo šta loše patike za dete mogu učiniti njegovoj posturi, i savetujemo nekoliko načina kako odabrati dobru obuću za decu.

Ne kupujte cipele dok dete ne počne – samostalno – da hoda

Stopalo deteta do prve godine je prirodno okrenuto prema spolja i sa tabanske strane se ne vidi unutrašnji “svod” stopala. Ovo je normalna pojava zbog položaja nogu novorođenčeta. 

Dok dete ne počne da stoji i hoda (obično oko prvog rođendana) – dakle tek po uspravljanju i prohodavanju, dolazi do formiranja svoda stopala.

Idealno je da prve korake dete pravi boso ili u čarapama, a već kada počne samostalnije da hoda, treba mu uzeti prve hodajuće i prve prave cipele.

Prve hodajuće cipele za bebu

Prve cipele za dete moraju preuzeti ulogu stabilizatora pokreta

Dečije stopalo je izuzetno osetljivo, čak i kada deca već hodaju, kada su starija od 3 godine, njihove noge i dalje mogu pokazivati neke od sledećih “problema” nezrelosti:

  • Osetljive kosti
  • Zglobovi su još uvek mekani
  • Mišići i tetive nedovoljno jakih da izdrže opterećenje težinom tela, i dr.

Zbog toga, cipele za dete moraju preuzeti ulogu stabilizatora. Na ovaj način, cipele za dete sprečavaju deformaciju stopala, a u isto vreme obezbeđuju dovoljnu stabilnost da se dete opusti i bude sigurno u svoj hod.

Od toga kakvu obuću dete nosi u prvim godinama, i kako mu se hod razvija, kasnije će zavisiti formiranje oblika stopala, čvrstina stopala i način hoda, snaga kolena i dr.

Druga i treća godina su vam pokazatelji kakve su cipele potrebne detetu

Od druge godine pa nadalje, kod deteta se mogu jasno uočiti naznake unutrašnjeg svoda stopala. 

One su najvidljivije pri stajanju, jer peta dolazi u neutralni položaj i direktno se nastavlja na kosti potkolenice.

Sa tabanske strane gledano, ovako mlada deca i dalje imaju “masno jastuče” koje čini da stopalo deluje ravno. Međutim, kada dete sedi ili leži, unutrašnji svod je vidan.

To da je spoljašnji svod stopala nevidljiv, a da se unutrašnji vidi pri stajanju, može potrajati sve do 10. godine. Ovakva stopala se najčešće smatraju normalnim.

Utvrdite da li dete pravilno hoda

Od pomoći pri utvrđivanju da li dete pravilno hoda, može biti kada pogledamo da li je i koliko cipela izlizana odozdo.

Izmenjen oblik đona nakon nekoliko meseci nošenja, neravnomeran pad i izlizanost, reći će vam da li dete treba odvesti na pregled kod lekara, ortopeda ili fizijatra.

U zavisnosti od uzrasta deteta i deformiteta koji je prisutan dobićete preporuku kakve cipele dete treba da nosi. 

Deca do navršne treće godine treba da nose obuću koja je duboka i čvrsta.

Ukoliko se radi o već formiranom deformitetu, lekar će preporučiti odgovarajući tip ortopedske cipele ili korišćenje ortopedskog uloška.

Nošenjem korektivnih pomagala (obuće i uloška) sprečavaju se posledice na zglobovima iznad stopala, na kolenima, kukovima i kičmenom stubu. 

Takođe, ova obuća/ortoze vraćaju stopalo u normalan položaj i dodatno osiguravaju pravilan razvoj dečjeg stopala.

EKOVEL vas poziva da posetite neku od naših ordinacija, i BESPLATNO obavite ovaj važni pregled dečjih stopala.

Da li dete pravilno hoda test

Ortopedska Vs. neortopedska obuća za decu

Kako svi (pa i deca) uglavnom hodamo po tvrdim podlogama kao što su asfalt, beton, parket, pločice i slično, idealno je nositi cipele koje imaju mekani sloj između tabanice i đona.

Iz ovog razloga se preporučuje i nošenje ortopedskih uložaka u obući (posebno onoj koja ima tvrdi đon), jer on amortizuje udarce, i raspoređuje pritisak preko celog stopala.

Ortopedska obuća za dete, sa druge strane, ima veliki uticaj na formiranje stopala kod dece jer mu pokazuje “put”, i dovoljno je duboka da pruža podršku zglobovima u razvoju.

Neortopedska obuća za decu: (Moderne) Patike za decu – da ili ne?

Preporuka pedijatara je da deca do navršene treće godine ne bi trebala da nose patike. Patike su generalno previše mekane.

Osim toga, patike za decu su uglavnom pravljene po uzoru na modele za odrasle. To znači da su kalupi na ovim patičicama predviđeni za već formirano stopalo – što nije slučaj kod ovako male dece.

Takođe, patike su namenjene za sportske aktivnosti. Đonovi na patikama su osmišljeni da amortizuju stopalo i zglobove tokom trčanja, skakanja, šutiranja lopte, hoda po posebnim podlogama poput trave ili neravih terena.

Opasnost od nošenja tuđe obuće

Dete kojem se formira stopalo ne sme da nosi tuđu obuću jer je đon te obuće već formiran prema obiliku stopala prethodnog deteta

Noseći “staru” obuću, možda ćete trenutno uštedeti, ali ćete napraviti problem kasnije jer će se javiti potreba za ortopedskim ulošcima koji će zaustaviti probleme poput:

  • Lošeg pada (krivljenja pete ka unutra)
  • Hodanja “na spolja” (tzv. patkasti hod)
  • Loša veličina (ta obuća za decu je već “razgažena”)
  • Potencijalna opasnost od gljivica (OVDE naučite kako to da izbegnete)

Kako odabrati cipele za dete

Vodeći računa o svim navedenim uslovima, odabir cipela za dete bi trebalo da teče u ovom pravcu:

  1. Cipele za dete bi trebalo da imaju visok ris (dakle, dublje) – on će omogućitilako ulaženje stopala i stabilizacija zgloba
  2. Idealno je prvo kupiti cipelu koji se šnira, i da šnir/kopčanje/čičak bude što duže
  3. Obuća za decu treba da bude topla i nepromočiva (prilagođena vremenskim uslovima!)

Veličina cipele za dete je veoma važna (pazite se i zabluda!)

Veličina cipele mora idealno da odgovara veličini dečjeg stopala! Zabluda je da treba da se stavi prst pored detetove noge pozadi, i da ako to uspemo – detetu odgovara obuća. 

Napravite šablon od kartona ili dužinu pomoću drvceta, i nosite sa sobom kako biste bili sigurni da ste uzeli pravi broj obuće za decu. Ocrtani oblik, će vam, pored dužine stopala, reći i širinu, što će olakšati kupovinu. 

Prevelika (ili čak malo veća) obuća za dete znači da stopalo ima prostora da “šeta” pa će dete nepravilno da se oslanja. 

Tesna (mala) cipela za dete može da napravi veću štetu od prevelike. Predstavlja veći rizik od pojave deformiteta, žuljeva, nokti se deformišu i urastaju u meko tkivo, cirkulacija je poremećena i deformiteti su neminovni.

Ako imamo u vidu od kakvog je značaja pravilan rast i razvoj stopala, ne samo za dečiji uzrast već za čitav život, dobro isplaniran momenat za kupovinu i kvalitetna obuća za decu mogu da ublaže finansijske izdatke.

Оставьте комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *