Kroz kakve promene prolaze stopala u trudnoći

Stopala u trudnoći – Kako prevazići sve (očekivane) promene

LINK: 6 čestih problema sa stopalima i rešenja za bolne noge

Žuljevi, suva i ispucala koža, potencijalni problemi sa gljivicama, bol, oticanje i povećanje stopala… Ovo su neki od najčešćih problema koji mogu zadesiti stopala u trudnoći.

Ovo novo, “drugo” stanje, novina je i za vaša stopala. Nova težina, smanjen intenzitet nege (zbog savijanja), širenje krvnih sudova i opuštanje ligamenata – sve ovo doprinosi tome da se stopala u trudnoći promene.

Neke od promena se kod mnogih žena zadrže i nakon porođaja. Danas ćemo naučiti kroz koje sve promene prolaze vaša stopala tokom “drugog stanja”, i kako se sa tim promenama nositi (čak i ako se zadrže nakon dolaska bebe na svet).

Razumite promene na stopalima tokom trudnoće, ali i nakon nje

Najčešće promene kroz koje prolaze stopala u trudnoći

Važno je znati da su sve promene na stopalima tokom trudnoće najčešće privremene. Međutim, ako primetite bilo kakve znakove ozbiljnje upale, bolove koji ne prolaze ili druge simptome koji se tokom vremena pogoršavaju i otežavaju vam trudnoću, svakako se treba obratiti lekaru.

Bolna stopala kao rezultat povećanja telesne težine

Povećana telesna težina i otežano održavanje ravnoteže u trudnoći, često postane uzrok pojave bola u stopalima i zglobovima.

Vaša stopala se navikavaju na nove okolnosti, tek uče da amortizuju sve vaše pokrete i angažuju veću snagu mišića. Ovo prilagođavanje često može biti (blago) bolno.

Spuštanje svoda stopala su često rezultat opuštanja ligamenata

Luk, ondosno svod stopala u trudnoći takođe trpi pod opterećenjem koje sada nosite. Zbog toga se kod velikog broja žena dijagnostifikuju stpuštena stopala u trudnoći.

Spuštena stopala u trudnoći, odnosno spuštane samog svoda stopala često je posledica promena u hormonalnoj ravnoteži.

Hormoni uzrokuju opuštanje ligamenata i mišića u celom telu, pa tako i na stopalima. Dolazi i do veće elastifikacije zglobova (telo se priprema za porođaj), što često prati promena u lukovima stopala i pojava ravnih stopala u trudnoći.

Spuštena stopala u trudnoći

Oticanje stopala u trudnoći kao najveći problem

Oticanje stopala u trudnoći je problem na koji se najviše trudnica žali, posebno u kasnijim stadijima trudnoće.

Oticanje stopala u trudnoći se događa zbog povećane količine tečnosti u telu (vode, krvi, limfe…), a potom i zbog njenog zadržavanja koje je najprimetnije u stopalima i oko čukljeva.

Važno! 

Ako primetite da su vam stopala u trudnoći iznenadno ili drastično otekla, odmah se obratite svom lekaru, jer to može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema.

Pojava proširenih vena u trudnoći

Povećana količina krvi u telu trudnice može dovesti do pojave proširenih vena na nogama i stopalima. 

Vene se šire kako bi primile svu tu krv, a često njihova elastičnost nije dovoljna pa dolazi do stvaranja “džepova” i ispupčenja. 

Neaktivnost može dodatno da podstakne stvaranje proširenih vena u trudnoći. Za rešavanje ovog problema često je dovoljno koristiti kompresivne obloge ili čarape, i uključiti šetnju u svakodnevnu rutinu.

Kako lečiti proširene vene u trudnoći

Promene na noktima i koži stopala

Hormonske promene mogu uticati na nokte, kosu i kožu, kao i na sve ostale sisteme organa… Koža i nokti na stopalima nije izuzetak. 

Najčešći problem hormonalne prirode se javlja suva i ispucala koža i pojačano znojenje, koje dalje može odvesti do pojave gljivica.

O tome kako da brinete o ovim promenama?

  1. Preporučujemo da svaki put nakon kupanja, na noge (ali i sve druge ogrubele delove kože) namažete hranljivu kremu (neku poput OVE)
  2. Cipele redovno perite i provetravajte kako bi se osušile od znoja. Idealno je poprskati ih i antibakterijskim prahom kako biste sprečili nastanak gljivica, koje posle mogu i vas da inficiraju

Povećanje broja cipela u trudnoći i nakon nje?

Tijekom trudnoće, povećana količina tekućine u tijelu može dovesti do povećanja veličine stopala za jedan do dva broja.

Kako svesti na minimum promene na stopalima u trudnoći

Održavanje zdrave težine, i zdrave fizičke aktivnosti, pomoći će vam da se izborite sa mnogm problemima koji mogu zadesiti stopala u trudnoći.

Ne samo da će normalna težina pomoći stopalima da ne angažuju sve moguće mišiće i ligamente da bi nas držala uspravno, već će se smanjiti i mogućnost krivljenja ahilove tetive, trajnije spuštanje stopala i slične probleme.

Šetnja, pa čak i prilagođavanje svake dotadašnje aktivnosti preduprediće i nastajanje proširenih vena, smanjiće oticanje i poboljšaće cirkulaciju. Izbegavajte dugo sedenje i dugo stajanje. 

Kada odmorite noge, potrudite se da ih podignete iznad nivoa srca. Ovo će pomoći da se oticanje smanji, i poboljša protok krvi. Osim toga, Trudnoća je idealno vreme i da se upoznate ili više pozabavite masažom stopala!

LINK: Pet benefita masaže stopala

Kako birati obuću za trudnice

Prioritizujte udobnu obuću i/ili uloške za cipele!

Potrudite se da za period trudnoće nabavite udobne, odnosno mekane i labave cipele. Ovaj tip obuće će smanjiti pritisak na stopala i gležnjeve. Vodite se logikom odabira patika za trening.

LINK: Kako odabrati patike za trening

Ukolko ne želite ili ne možete da ulažete u novu obuću, EKOVEL je tu da vam pomogne da svoje trenutne patike učinite udobnim, i sprečite dalje spuštanje stopala.

Naši ortopedski ulošci deluju korektivno na trenutne probleme, a pritom uspostavljaju normalnu statiku i utiču na smanjenje bola koji možete osetiti kada su vam stopala umorna. 

Dođite i da zajedno odredimo idealan uložak koji ćete nositi tokom drugog stanja. Dođite i da zajedno utvrdimo trenutno stanje vaših stopala; da sačuvamo zdravlje, ili da na vreme saniramo promene.

Pregled je potpuno besplatan!

Samo odaberite najbližu ordinaciju. Imamo ih širom Srbije. (Pogledajte)

Оставьте комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *